Pijnbestrijding

Pijnbestrijding met pijnstillers

Een belangrijk aspect van een palliatieve behandeling is de bestrijding van pijn. Pijn bij kanker kan vaak worden verminderd, maar niet altijd worden voorkomen. Waarschijnlijk krijgt u op een gegeven moment pijnstillers voorgeschreven.  Het is belangrijk dat u de pijnstillers volgens voorschrift van uw arts inneemt. Combineer nooit zonder overleg met uw specialist pijnstillers die u zelf koopt met medicijnen die uw arts u heeft voorgeschreven. Pijnstillers werken het beste wanneer hiervan steeds een bepaalde hoeveelheid in het lichaam aanwezig is. Dit wordt bereikt door een pijnstiller op vaste tijden in te nemen, of in te nemen voordat de vorige is uitgewerkt. Wacht dus niet totdat u weer pijn voelt. Dan bent u steeds net te laat.  

Pijnbestrijding in drie stappen

Er bestaan drie soorten pijnstillers: paracetamol, NSAID's (non-steroidal anti-inflammatory drugs) en opiaten.

1. Bij milde pijn wordt begonnen met paracetamol en/of NSAID's (ibuprofen, diclofenac, naproxen of valdecoxib en celecoxib). 

2. Lichte tot matige pijnklachten worden behandeld met zwakwerkende opiaten, zoals codeïne of tramadol, meestal gecombineerd met een middel uit stap 1.

3. Matige tot ernstige pijnklachten worden met een sterk opitaat behandeld, bijvoorbeeld morfine, meestal in combinatie met een middel uit stap 1.

Paracetamol 

Paracetamol is met en zonder doktersrecept verkrijgbaar in allerlei vormen en doseringen. Paracetamol kan een tijd lang een heel goed effect op de pijn hebben. Als u moeilijk kunt slikken kunt u kiezen voor paracetamol als zetpil.  

NSAID's 

NSAID's zijn middelen die veel gebruikt worden bij ziekten waarbij de pijn door een ontsteking wordt veroorzaakt, zoals reuma. Ook bij kanker worden ze toegepast.  

Opiaten 

Opiaten zijn middelen die uit opium zijn bereid. Bekende middelen zijn codeïne en tramadol (zwakke opiaten) en morfine, oxycodon, hydromorfon, methadon en fentanyl (sterke opiaten). Mogelijk krijgt u een opiaat, zoals fentanyl of morfine, voorgeschreven.   Er bestaan veel vooroordelen over morfine:   

  • Mensen zijn bijvoorbeeld bang eraan verslaafd te raken of er suf van te worden. Een verslaving bouwt u echter niet zomaar op, en als u er suf van wordt, is de dosis niet goed. 
  • Mensen denken vaak dat er geen weg terug is; eenmaal aan de morfine, kom je er nooit meer vanaf. Dit is niet waar: de dosis kan worden verminderd. 
  • Mensen denken vaak dat je beter met morfine kunt wachten totdat het 'echt nodig is'. Want als je lichaam er eenmaal aan gewend is, zou er niets meer zijn dat de pijn kan onderdrukken. Ook dat is niet waar. Morfine kan pijn lang effectief bestrijden.

Belangrijk om over pijnstillers te weten:

  • Van verslaving is geen sprake als de pijnstiller tegen pijn wordt gebruikt. 
  • Verhoging van de dosis is meestal noodzakelijk omdat de pijn toeneemt, niet vanwege gewenning. 
  • Er bestaat altijd een weg terug. Verdwijnt de oorzaak van de pijn dan verdwijnt ook de behoefte aan een pijnstiller.

Andere mogelijkheden

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om pijn te behandelen, waaronder bestraling, chemotherapie of een plaatselijke onderbreking van een zenuw die de pijn geleidt. 

Pijnverlichting 

Soms kan pijn worden verlicht met behulp van massage door een fysiotherapeut. of haptotherapeut.  Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.  

Wisselwerking gevoelens en pijn

Pijn is niet alleen een lichamelijke ervaring. Pijn kan worden beïnvloed door diverse factoren. Soms wordt pijn verergerd door angst. Vaak helpt het om daarover te praten. Als u minder angstig wordt, neemt misschien ook de pijn af.

Laatst bewerkt: 14 januari 2010 Bron: KWF Kankerbestrijding/redactie

 

Welke type hulpverleners kunnen u helpen?

Voor de disclaimer, zie: http://www.kankerwiehelpt.nl/disclaimer-8.html
Postcode
Afstand
Zoek in overzicht