Baarmoederkanker (selectie ongedaan maken) < selecteer een ziekenhuis voor informatie op maat

Wat is baarmoederkanker?

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1.700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. Baarmoederkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar, zelden bij vrouwen jonger dan 40 jaar.

Ontstaan

Baarmoederkanker ontwikkelt zich bij meer dan negen van de tien vrouwen in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Daarom wordt baarmoederkanker ook wel endometriumcarcinoom genoemd.   Bij ongeveer vijf tot tien procent van de vrouwen met baarmoederkanker ontstaat de ziekte in de spierwand van de baarmoeder. Dit wordt een uterussarcoom (uterus = baarmoeder) genoemd. Deze informatie gaat over het endometriumcarcinoom.  

Baarmoederhalskanker

Baarmoederkanker en baarmoederhalskanker ontstaan allebei in de baarmoeder, maar hebben een verschillend ziekteverloop en een verschillende behandeling. Hier leest u meer informatie over baarmoederkanker.

Groeiwijze en uitzaaiingen

Baarmoederkanker groeit over het algemeen langzaam. Vanuit het baarmoederslijmvlies kan een kwaadaardige tumor doorgroeien in de onderliggende spierlaag, naar de baarmoederhals of naar de eileiders. Op den duur kan uitbreiding plaatsvinden vanuit de baarmoederholte naar omringende weefsels en organen.

 

Als de tumor doorgroeit neemt de kans toe dat er kankercellen losraken en via de lymfe en/of het bloed worden verspreid. Op deze manier ontstaan uitzaaiingen.

  • Bij baarmoederkanker vindt de verspreidng van de kankercellen vooral plaats via het lymfestelsel. Deze uitzaaiingen komen als eerste terecht in de lymfeklieren van de buik.
  • Verspreiding van de kankercellen via het bloed treedt bij baarmoederkanker minder vaak op en meestal in een later stadium van het ziekteproces. Er kunnen dan uitzaaiingen ontstaan in organen zoals de longen, de botten of de lever.

Laatst bewerkt: 19 oktober 2009Bron: KWF Kankerbestrijding

Relevante links


Voor de disclaimer, zie: http://www.kankerwiehelpt.nl/disclaimer-8.html
 

Mededeling

U ziet op deze pagina 'slechts' een beperkt aantal ziekenhuizen. Dit betekent dat alleen getoonde ziekenhuizen voor deze kankersoort eigen ziekenhuisinformatie hebben toegevoegd.

 

Als een ziekenhuis over een kankersoort nog geen eigen informatie heeft toegevoegd, betekent dit niet dat u daar niet behandeld kunt worden. Het betekent óók niet dat het ziekenhuis niet deskundig is.

 

Wanneer u kiest voor 'Toon alle ziekenhuizen' krijgt u de mogelijkheid om een ziekenhuis te selecteren, waarvan de algemene informatie getoond wordt. Daarna kunt u via de knop 'kankersoort' zien voor welke kankersoorten het ziekenhuis informatie heeft toegevoegd.