Borstvlieskanker (selectie ongedaan maken) < selecteer een ziekenhuis voor informatie op maat

Stadium-indeling

Het stadium wordt meestal bepaald aan de hand van:  

  • de grootte van de tumor en de mate van doorgroei in het omringende weefsel; dit wordt aangeduid met de 'T' van tumor.
  • de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren; dit wordt aangeduid met de 'N' van 'node' (= Engels voor lymfeklier).
  • de aanwezigheid van uitzaaiingen op afstand; deze wordt aangeduid met de 'M' van metastase.

 

Deze zogenaamde TNM-classificatie geeft met behulp van cijfers aan hoe ver de ziekte is voortgeschreden. De indelingen bestaan per soort kanker. In het algemeen geldt: hoe hoger het cijfer, hoe ernstiger de situatie is. Vraagt u uw arts zo nodig om informatie over het stadium van uw ziekte, mocht hij daar niets over zeggen. Vraag ook om uitleg, mocht u niet helemaal begrijpen wat de stadiumindeling in uw geval betekent.  

 

Uw arts neemt op basis van het soort kanker en het stadium ervan met u door welke behandelmogelijkheden er zijn. In de meeste gevallen zal hij uw situatie van tevoren hebben doorgesproken met een team van gespecialiseerde artsen, bijvoorbeeld een chirurg, internist-oncoloog, patholoog, radioloog en de radiotherapeut. In alle ziekenhuizen in Nederland zijn hierbij ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen betrokken bij de zogeheten oncologiebespreking. U krijgt dan automatisch al een second opinion.

Laatst bewerkt: 22 augustus 2008Bron: KWF Kankerbestrijding

Bij borstvlieskanker onderscheidt men vier stadia:

  • Stadium I: de tumor is beperkt gebleven tot het borstvlies aan één kant van de borstkas
  • Stadium II: de tumor is doorgegroeid naar de long en/of dieper in de borstkas of in het middenrif aan één zijde van de borstkas
  • Stadium III: de tumor is doorgegroeid in de borstkasspieren en/of ribben en/of het hart of het mediastinum (ruimte tussen beide longen) aan één zijde van de borstkas
  • Stadium IV: de tumor zit aan beide kanten van de borstkas en/of in beide longen en/of verder in het lichaam.

 

Deze stadiumindeling is belangrijk voor de inschatting van de prognose en het bepalen van de behandeling.

Laatst bewerkt: 3 september 2009Bron: KWF Kankerbestrijding


Voor de disclaimer, zie: http://www.kankerwiehelpt.nl/disclaimer-8.html
 

Mededeling

U ziet op deze pagina 'slechts' een beperkt aantal ziekenhuizen. Dit betekent dat alleen getoonde ziekenhuizen voor deze kankersoort eigen ziekenhuisinformatie hebben toegevoegd.

 

Als een ziekenhuis over een kankersoort nog geen eigen informatie heeft toegevoegd, betekent dit niet dat u daar niet behandeld kunt worden. Het betekent óók niet dat het ziekenhuis niet deskundig is.

 

Wanneer u kiest voor 'Toon alle ziekenhuizen' krijgt u de mogelijkheid om een ziekenhuis te selecteren, waarvan de algemene informatie getoond wordt. Daarna kunt u via de knop 'kankersoort' zien voor welke kankersoorten het ziekenhuis informatie heeft toegevoegd.