Eierstokkanker (selectie ongedaan maken) < selecteer een ziekenhuis voor informatie op maat

Wat is eierstokkanker?

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1.100 vrouwen eierstokkanker (ovariumcarcinoom) vastgesteld. Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Een bepaalde vorm eierstokkanker, de kiemceltumor komt juist vooral bij jonge meisjes voor en veel minder bij volwassen vrouwen.  

Verschillende vormen eierstokkanker

Er bestaan goedaardige en kwaadaardige gezwellen van de eierstokken. De goedaardige gezwellen, bijvoorbeeld bepaalde cysten aan een eierstok komen hier niet aan de orde. De kwaadaardige gezwellen onderscheiden zich door het type weefsel waaruit ze zijn ontstaan. Globaal zijn er drie vormen:

 

  • epitheliale eierstoktumor (ook wel aangeduid als adenocarcinoom): deze tumor ontstaat uit de buitenste laag cellen van de eierstok (het epitheel). Dit is de meest voorkomende vorm (80 tot 90% van de tumoren).
  • gonadale stromaceltumor: een tumor die ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen liggen 
  • kiemceltumor: een tumor die ontstaat uit de kiemcellen

Epitheliale borderline-tumoren

Van alle epitheliale eierstoktumoren is ongeveer 15% een grensgeval tussen een goedaardige en een kwaadaardige tumor. Dit heet een borderline-tumor. Vrouwen met een borderline-tumor krijgen een andere behandeling dan vrouwen met een kwaadaardige epitheliale tumor. Meestal is een operatie bij een borderline-tumor voldoende. De meerderheid van de vrouwen met een borderline-tumor geneest van de ziekte.  

 

Het onderscheid in verschillende vormen eierstokkanker wordt gemaakt, omdat de behandeling van elke vorm anders is. Deze informatie gaat over de meest voorkomende eierstoktumoren: de epitheliale tumoren.  

Groeiwijze en uitzaaiingen

In een vroeg stadium beperkt eierstokkanker zich tot een of beide eierstokken. Zodra de tumor zich buiten de eierstokken gaat uitbreiden, gebeurt dit vooral in de buikholte.  

 

De buikholte en buikorganen zijn bekleed door buikvlies. Daarop kunnen uitzaaiingen ontstaan, die zich ter plekke kunnen uitbreiden. Daarnaast kunnen er door verspreiding via het lymfestelsel uitzaaiingen in de lymfeklieren ontstaan. Het gaat dan vooral om de lymfeklieren in het bekken en de buikholte. Vanuit die lymfeklieren kan de tumor uitzaaien naar de longen en naar andere organen.  

 

Uitzaaiingen via het bloed komen, in tegenstelling tot andere soorten kanker, bij eierstokkanker zelden voor.

Laatst bewerkt: 27 juli 2009Bron: KWF Kankerbestrijding

Relevante links


Voor de disclaimer, zie: http://www.kankerwiehelpt.nl/disclaimer-8.html
 

Mededeling

U ziet op deze pagina 'slechts' een beperkt aantal ziekenhuizen. Dit betekent dat alleen getoonde ziekenhuizen voor deze kankersoort eigen ziekenhuisinformatie hebben toegevoegd.

 

Als een ziekenhuis over een kankersoort nog geen eigen informatie heeft toegevoegd, betekent dit niet dat u daar niet behandeld kunt worden. Het betekent óók niet dat het ziekenhuis niet deskundig is.

 

Wanneer u kiest voor 'Toon alle ziekenhuizen' krijgt u de mogelijkheid om een ziekenhuis te selecteren, waarvan de algemene informatie getoond wordt. Daarna kunt u via de knop 'kankersoort' zien voor welke kankersoorten het ziekenhuis informatie heeft toegevoegd.